Kind influencers in Nederland, praktijken en problemen

Universiteit Utrecht

Dit rapport onderzoekt de opkomst van child en family influencers in Nederland. Het richt zich op het ontwikkelen van wetenschappelijke methoden om deze influencers te identificeren, hun bedrijfsmodellen te onderzoeken en geautomatiseerde benaderingen voor monitoring voor te stellen.

Conclusie

Het rapport benadrukt de complexiteit van het onderwerp en biedt geen uitgebreide juridische analyse, maar richt zich eerst op het begrijpen van de online dynamiek, activiteiten en verdienmodellen van influencers. Door de observatie van 59 kind- en family influencers op platforms zoals Instagram, TikTok en YouTube, concludeert het rapport dat deze influencers diverse methoden gebruiken om hun activiteiten te monetariseren, waaronder influencer marketing en abonnementen.

Kinderen spelen verschillende rollen in de content, van hoofdpersonages tot bijrollen, wat toezichthouders kan helpen bij het bepalen van passende beschermingsmaatregelen. Het rapport eindigt met aanbevelingen voor zichtbaarheid van influencers, kinderbescherming en educatie over de juridische aspecten van het werk van influencers.

Details

Auteur(s):

  • Catalina Goanta
  • Margje Camps

Jaar: 2023