Programma congres Handhaving en Gedrag 2023

9.30 – 9.35 uur

Opening congres
Linda van den Bos – Dagvoorzitter en Adviseur handhavingsregie, NVWA

9.35 – 10.00 uur

Keynote presentatie
Wetenschappelijke complexiteit en Handhaving en Gedrag
Benjamin van Rooij – Hoogleraar Law and Society, Universiteit van Amsterdam

10.00 – 10.30 uur

Inzichten uit onderzoek
Het gehoorzame brein: handhaving vanuit een neurocognitief perspectief
Josi Driessen – Postdoctoraal onderzoeker, Universiteit UtrechtJosi Driessen heeft met neurocognitieve meetmethoden onderzocht hoe beperkingen in autonomie als gevolg van regelgeving en handhaving invloed hebben op de ervaring van vrijwillig handelen wanneer mensen zich aan de regels houden. Het onderzoek richtte zich specifiek op de rol van autoriteit en van de communicatiestijl van de handhaver.

10.30 – 11.00 uur

Koffiepauze

11.00 – 11.30 uur

Inzichten uit onderzoek
Child en family influencers in Nederland: Praktijken en problemen
Catalina Goanta – Universitair hoofddocent, Universiteit UtrechtEen inventarisatie van businessmodellen van child en family influencers in Nederland op drie sociale mediaplatforms (YouTube, Instagram, TikTok). Catalina Goanta heeft een combinatie van verschillende methoden gebruikt om te laten zien hoe handmatig en geautomatiseerd toezicht kan worden uitgevoerd door toezichthouders op dit gebied. Met als uiteindelijk doel problemen die gepaard gaan met influencer activiteiten te voorkomen.

11.30 – 12.00 uur

Inzichten uit onderzoek
De rol van recht en handhaving in de verduurzaming van logistieke ketens
Ingrid Koning – Universitair hoofddocent, Nyenrode Business UniversiteitLogistieke ketens moeten hun emissies verminderen. Het recht kan gedragsverandering teweegbrengen om dat te bewerkstelligen, evenals de ‘regulatoren’ markt, sociale norm en infrastructuur. Ingrid Koning heeft in kaart gebracht wat de rol van recht en handhaving is in de verduurzaming van logistieke ketens en waar andere regulatoren een rol spelen.

12.00 – 12.30 uur

Inzichten uit onderzoek
Daders van milieucriminaliteit in beeld
Victor van der Geest – Universitair docent en onderzoeker, Vrije Universiteit AmsterdamMilieucriminaliteit heeft verstrekkende gevolgen voor mens, natuur en maatschappij. Er is steeds meer aandacht voor milieucriminaliteit, maar die aandacht is vooral gericht op de criminogene omstandigheden. Over de individuele daders van milieucriminaliteit was daarentegen nog weinig bekend. Victor van der Geest heeft onderzoek gedaan naar de persoon achter milieucriminaliteit en vertelt wie deze daders zijn.

12.30 – 13.30 uur

Lunchpauze

13.30 – 14.30 uur

Nieuwe onderzoeksvoorstellen – Ronde 1 en 2
Tijdens drie rondes woon je presentaties van ideeën voor nieuwe onderzoeken bij en praat je mee over de relevantie en de toepassing op de toezichtspraktijk. Bekijk hier de inhoud van de onderzoeksvoorstellen.

14.30 – 15.00 uur

Koffiepauze

15.00 – 15.30 uur

Nieuwe onderzoeksvoorstellen – Ronde 3

15.30 – 16.10 uur

Keynote presentatie
Wat kunnen we verwachten van artificial intelligence op het gebied van toezicht en handhaving?
Jim Stolze – Ondernemer en expert kunstmatige intelligentie (AI)

16.10 – 16.20 uur

Afronding
Linda van den Bos – Dagvoorzitter

16.20 – 17.30 uur

Afsluitende borrel