Congres Handhaving en Gedrag

Het programma Handhaving en Gedrag organiseert elke twee jaar een landelijk congres om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden. Het congres is dé plek waar inspecteurs, handhavers, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar ontmoeten. Waar de laatste gedragswetenschappelijke inzichten en de thema’s van morgen gedeeld worden. Het congres vindt dit jaar digitaal plaats op dinsdag 28 september van 10.00 tot 14.30 uur en is geheel kosteloos.

Programma

Presentator Matthijs Wind leidt het online congres als dagvoorzitter. Tijdens verschillende rondetafelsessies gaat hij samen met CCV-directeur Patrick van den Brink in gesprek met de wetenschappers die de afgelopen twee jaar in opdracht van het programma Handhaving en Gedrag onderzoek hebben uitgevoerd. De wetenschappers lichten hun resultaten toe en maken daarbij de vertaalslag naar de praktijk.

Universitair docent privaatrecht en postdoctoraal onderzoeker Catalina Goanta vertelt je vervolgens als keynote-spreker alles over de opkomst van influencer marketing. Vanwege hun sterke invloed en vele volgers zetten bedrijven en overheden influencers in om reclameboodschappen in foto’s en video’s te voegen. Dit gaat echter gepaard met zorgen over regelovertreding. Hoe dienen toezicht en handhaving zich te verhouden tot dit nieuwe fenomeen? Catalina doet er onderzoek naar en inspireert je graag!

Het programma Handhaving en Gedrag staat niet stil. De afgelopen maanden zijn er drie nieuwe onderzoeken opgestart. De betrokken wetenschappers vertellen in verschillende break-outsessies meer over de handhavingsvraagstukken die zij gaan onderzoeken. Je wordt hierbij van harte uitgenodigd actief over het onderzoek mee te denken en input te leveren, zodat de onderzoeken nog beter aansluiten op de praktijk. Omdat de break-outsessies tegelijkertijd plaatsvinden, neem je deel aan één break-outsessie.

Aan het einde van het congres heb je de mogelijkheid om in kleine groepen digitaal na te praten en te netwerken.

Programma in het kort

10.00 – 10.20 uur
Start congres met live muziek en opening door dagvoorzitter

10.20 – 11.10 uur
Rondetafelgesprekken over afgerond onderzoek:

  • Bestuurlijk verval in de semipublieke sector: hoe interne en externe toezichthouders in de semipublieke sector tijdig bestuurlijk verval kunnen signaleren en tegengaan (Meike Bokhorst)
  • Zijn sancties voor uitkeringsgerechtigden een bruikbaar instrument voor gedragsverandering? (Timo Verlaat & Erik Bijleveld)
  • Alarmbellen in ons brein: de invloed van sociale norm compliance op cognitieve error-detectie (Félice van Nunspeet)

11.10 – 11.45 uur
Keynote-sessie ‘Toezicht op influencer marketing‘ door universitair docent privaatrecht en postdoctoraal onderzoeker Catalina Goanta

11.45 – 12.00 uur
Koffiepauze met live muziek

12.00 – 12.30 uur
Rondetafelgesprekken over afgerond onderzoek:

  • Toezicht, regelovertreding en handhaving in aanloop naar ongevallen bij BRZO-bedrijven (Ellen Wiering)
  • Vergroot transparantie vertrouwen in het toezicht? (Stephan Grimmelikhuijsen)

12.30 – 12.50 uur
Lunch-/koffiepauze met live muziek

12.50 – 13.30 uur
Break-outsessies waarin je actief mee kunt denken over de volgende lopende onderzoeken:

  • Handhaving vanuit neurocognitief perspectief (Josi Driessen)
  • De rol van het recht en handhaving in de verduurzaming van de logistieke sector (Ingrid Koning)
  • Milieucriminelen in Nederland (Victor van der Geest & Joost van Onna)

13.30 – 14.30 uur
Netwerken met vakgenoten

Schrijf je in

Wil je hét congres waar wetenschap en praktijk met elkaar verbonden worden niet missen? Schrijf je dan nu in. Het congres vindt plaats via de Networkapp. Via dit platform kun je ook direct aangeven welke break-outsessie je wilt volgen. Doe dit meteen, want vol = vol!